Proč pivo Laško nabízí dokonalý zážitek z pivního wellness

Když se řekne Laško, většina Slováků si okamžitě vybaví pivo. Pivovarnický příběh Slovinska, které je dnes plné mnoha nezávislých pivovarů, začal v Lašku, městě s předním pivovarem ve Slovinsku. Lašské pivo je nedílnou součástí regionální i národní kultury. 

V Lašku můžete ochutnat různé chutě ze světoznámého pivovaru a dozvědět se více o procesu a historii výroby piva. Žhavým trendem se stalo také pivní wellness díky blahodárným účinkům, které nabízí.

Pivní zážitky ve Slovinsku

Pokud víte, vaše oblíbené nové pivo obsahuje také chmel ze Slovinska. Pokud se někdy budete toulat ulicemi Slovinska, ochutnávka místního piva z různých malých i velkých pivovarů je zážitek, který si nesmíte nechat ujít. 

Země Slovinsko je odedávna známá svými bohatými a rozmanitými kulinářskými specialitami. Slovinská půda poskytuje nepřeberné množství chutí, které snadno rozpoznáte nejen na talíři, ale i ve sklenici. 

Kromě prvotřídních vín se země může pochlubit také vynikajícími pivy. Neuvěřitelný nápoj s pěnou, který jejich předkové kdysi dávno poprvé zbožňovali, se v horkých letních dnech cítí ještě lépe. 

Emulzia z kombinácie vybraných olejov a bylinných extraktov, ktorá zjemňuje pokožku a podporuje jej regeneráciu, dodáva čerstvosť.

Slovinci pivo rádi používají i při přípitku. Kromě dvou největších slovinských pivovarů v Lublani a Lasku je Slovinsko plné mnoha dalších menších pivovarů. Ve městě Laško se dokonce každoročně koná festival věnovaný lašskému pivu. 

Při návštěvě hlavního města budete mít také možnost zúčastnit se řízených ochutnávek místního řemeslného piva. A co víc, můžete si vzít a vychutnat pivní wellness procedury, které se těm dosavadním prostě nevyrovnají.

Začátky slovinského piva

Příběh slovinského piva začíná v zelených chmelnicích. Abyste věděli, Slovinsko je jedním z největších světových producentů zeleného zlata. Centrem pěstování chmele ve Slovinsku je Dolní Savinjské údolí, kde se v Ekomuzeu chmelařství a pivovarnictví v Žalci můžete dozvědět více o tradici výroby piva a pěstování chmele. 

Pivo hraje ve Slovinsku důležitou roli. První písemné zmínky o vaření piva na území dnešního Slovinska pocházejí z 12. století. Řemeslné pivovary a minipivovary začaly vzkvétat v 19. století.

V té době se v pivovaru Mengeš vyráběly tři lahve nejstaršího dochovaného piva nejen ve Slovinsku, ale i na celém evropském kontinentu. Všechny se dochovaly a vyrábějí v Městském muzeu v Mengeši. 

Po skončení druhé světové války dominovaly pivovarnictví pivovary Taliža, Union a Lasko. V posledních letech se v oblasti opět rozrůstají minipivovary, kterých je nyní více než 100. V současnosti se zde nachází více než 100 pivovarů.

Teplo z masažných kamienkov z chmeľu potom pokožku živí a hydratuje, zanechávajúc ju osvieženú a hydratovanú.

Jedinečné pivní zážitky v Lašku

Laško je jedním z klíčových center pivovarnictví ve Slovinsku. Sídlí zde také nejstarší a jeden ze dvou nejvýznamnějších slovinských pivovarů, které jsou dodnes v provozu. Jeho počátky sahají až do roku 1825.

Od chvíle, kdy do Laška přijedete, se můžete těšit na to, že se s jeho bohatou pivovarskou tradicí setkáte na každém kroku. Každý rok v červenci ožívají ulice Laska zvukem hudby, která naplňuje vzduch. Můžete si zde vychutnat pivo a další místní speciality. 

Během Slavností piva a květin se také konají různé workshopy a akce. V samotném domě, kde se uvařil první džbán piva v oblasti, můžete dokonce zkusit štěstí při úniku z únikové místnosti s pivovarskou tématikou. A pokud chcete zažít jedinečnou pivní wellness proceduru, která využívá pivo a jeho blahodárné složky, Thermana Laško je tím nejlepším místem.

Pivovar Laško a historie výroby piva

Pivovar Laško je největší slovinský pivovar, který se nachází ve městě Laško a nese jeho jméno. Pivovar založil v roce 1825 Franz Geyer, výrobce medoviny a pekař perníku. Po skončení druhé světové války v roce 1945 se Laško stalo největším bojovým pivovarem v Jugoslávii, a když přišel rok 1991, stalo se největším z 28 pivovarů v oblasti. 

Bohužel o většinu těch jugoslávských přišel ještě téhož roku po vyhlášení nezávislosti Slovinska a během následné desetidenní války. Během devadesátých let však prodej opět vystřelil vzhůru. V roce 2016 se pivovary Union a Laško formálně spojily pod vlastnictvím společnosti Heineken a vznikla Pivovarna Laško Union d.d,

Množstvo vodných zážitkov, vodné atrakcie pre celú rodinu a plávanie pod najväčšou otváracou sklenenou kupolou v Európe, kde je zábava zaručená bez ohľadu na predpoveď počasia.

Řemeslný pivovar založil v roce 1825 v bývalých prostorách Walvasorského špitálu docent a lékař Franz Geyer, který zde po 13 let vařil pravděpodobně jako první sládek v oblasti kamenné pivo neboli Steinbier, jinak známé jako korutanské pivo. Není však známo, zda Geyer dokázal vyrábět i technologicky náročnější bavorské pivo.

V roce 1838 koupil pivovar Heinrich August Uhlich, který dal lašskému pivu skutečnou pověst. Jako majitel lázní v Římských Toplicích pravděpodobně podával pivo i svým zahraničním hostům. Také proto, že pocházel z Terstu, mohl cestovat i tam, do obchodního centra plného znalců dobrého pití a jídla. Uhlich se také osvědčil jako podnikavý velkoobchodník; jeho pivo se pilo v Kalkatě a Alexandrii.

Další majitel, Anton Larisch, postavil v roce 1867 na úpatí Šmihelu a svatého Kryštofa nový pivovar, který byl v té době největší v Dolním Štýrsku. Larisch byl oblíbený, protože měl osobní kontrolu nad kvalitou piva a také ji zlepšoval. Zvětšil také kapacitu pivovaru. 

V roce 1889 koupil pivovar Simon Kukec, sládek ze Zaly a Slovák se silnou národní orientací. Protože byl dobrým obchodníkem, finančníkem a organizátorem a měl zvláštní zálibu v inovacích, je Kukec považován za nejvýznamnější jméno v historii lašského piva a pivovarnictví. 

Pivo Laško je jedinečný nápoj, který nejen uspokojí vaše chuťové pohárky, ale nabízí také jedinečný pivní wellness zážitek.

Příspěvky ze stejné kategorie: